Aktuality

Informujeme z dění v obci

U slzy ve Stonavě si lidé připomněli památku 13 horníků, které zabil výbuch metanu

20. prosince 2022

Účastníci piety si připomněli tragickou událost z 20. prosince roku 2018. V odpoledních hodinách došlo v dole ČSM k výbuchu metanu, při kterém zahynulo 12 polských a jeden český horník. Dalších 10 havířů utrpělo různá zranění, včetně popálenin. Polsko tehdy za své horníky vyhlásilo státní smutek.

Izabella Lucyna Wollejko-Chwastowicz, generální konzulka PL v Ostravě: "13 rodinám se rozbil celý život a nikdy se nevrátí zpátky. Ženy, děti mají dodnes trauma. Lidé, kteří dnes přišli, si pamatují osobně na své kolegy, pamatují si na celou událost a je to i pro všechny ostatní osobní tragédie.”

Ondřej Feber (ANO), senátor a místostarosta Stonavy: “Já si na to živě vzpomínám, byl jsem tehdy starostou Stonavy a bohužel, taková je skutečnost. Jsme hornická obec a není z toho jenom profitování, ale jsou i tragédie. Sám mám odpracováno 16 let v dole a vím, o čem to je."
Památku obětí důlního neštěstí si připomněli i zástupci současného vedení společnosti OKD.

Roman Sikora, předseda představenstva OKD: “Je třeba myslet na každou oběť hornického povolání, protože za každou obětí se skrývá určitý příběh, určití blízcí lidé a my bychom měli stát na jejich straně a společně s nimi nikdy nezapomenout. tehdy přišlo o život 13 horníků, o to více musíme této záležitosti věnovat pozornost a neustále si ji připomínat a neustále dbát na bezpečnost a udělat všechno pro to, aby se taková událost nikdy neopakovala.”

Bohužel, ani po 4 letech od neštěstí není ukončeno vyšetřování. Pozůstalí se obávají, že by se mohlo vyznít do ztracena, nebo by vina za nehodu mohla být svedena na přírodu.

zdroj: TV POLAR

videoreportáž


Sdílet článek