Aktuality

Informujeme z dění v obci

Pilotní program Školáci k zubaři začne v pátek

22. března 2023

Již tento pátek začne pilotní projekt karvinského senátora Ondřej Febra „Školáci k zubaři“. Autobus se zhruba čtyřicítkou dětí ze škol ve Stonavě a Doubravě vyrazí ten den ráno k zubní klinice AJNA v Ostravě, kde jím díky vstřícnosti majitelů odborníci provedou prohlídku jejich chrupu a jednoduché zákroky. V případě složitějších zásahů si pak rodiče dovezou děti na kliniku v dohodnutém termínu.

Kdysi měla naše republika perfektní preventivní program péče o chrup školních dětí. Od toho se upustilo a je to škoda. Na mou senátní kancelář, i když nejsem lékař, se obraceli občané z Karvinska s tím, že je pro ně téměř nemožné najít zubaře, který přijímá nové pacienty, a to především pro jejich děti. Začal jsme se aktivně zajímat o legislativní zajištění dětské stomatologie a díky mé práci v senátu jsem se seznámil s velmi zkušeným lékařem, Lubomírem Beranem, majitelem kliniky AJNA, kterému jde o stejnou věc,“ vysvětluje karvinský senátor Ondřej Feber.

Pilotní projekt Školáci k zubaři je určen zejména pro ty, kteří nemají svého ošetřujícího stomatologa. AJNA jim bude poskytovat péči do doby, než se zlepší situace s přístupem nejmladších pacientů k péči hrazené zdravotními pojišťovnami.    „Zatím nemůžeme přesněji určit počty dětí v regionu, které nemají přístup ke stomatologické péči. Z prvních dvou obcí, které jsem do programu zapojil, z Doubravy a Stonavy, nabídku využili rodiče cca 12 procent školáků,“ doplnil senátor Feber s tím, že páteční akce tentokrát proběhne pod záštitou zdravotní pojišťovny VZP, i když je určena pro pojištěnce všech zdravotních pojišťoven.  „Ve zkušební fázi jsme se zaměřili na pomoc dětem na Karvinsku, které je ekologicky, ekonomicky a sociologicky nejvíce znevýhodněno,“ doplnil Feber s tím, že v budoucnu chce jeho tým tento program rozšířit na další města a obce na Karvinsku.

V Ostravě provozujeme pohotovostní službu, kde měsíčně ošetříme až dva tisíce pacientů. Většina z nich vyhledá pohotovost, protože nemá přístup k zubaři. Alarmující je skutečnost, že jedna třetina z nich jsou děti do patnácti let, některé z nich rodiče přivedli k zubaři poprvé v jejich životě!,“ uvedl majitel kliniky AJNA Lubomír Beran.

Sdílet článek