Aktuality

Informujeme z dění v obci

PČR informuje: Prevence před vloupáním

18. června 2020

S blížícím se obdobím prázdnin chtějí moravskoslezští policisté připomenout důležitost zabezpečení bytů, rodinných domů, ale i rekreačních chat před vloupáním. Preventivní rady je žádoucí aplikovat během celého roku, byť období dovolených je z pohledu uvedené kriminality „rizikovější“. 

v době, kdy poškozená spala, měl pachatel upraveným předmětem otevřít neuzamčené vstupní dveře bytu nacházejícím se v panelovém domě na Ostravsku a z předsíně odcizit kabelku. V té se nacházela peněženka s osobními doklady, platebními kartami, finanční hotovostí a dalšími osobními věcmi. Poškozená vyčíslila škodu na odcizených věcech na téměř dvanáct tisíc korun…

Za prvních pět měsíců letošního roku policisté v Moravskoslezském kraji registrovali okolo dvou stovek případů vloupání do bytů, rodinných domů a víkendových chat. V porovnání se stejným obdobím roku 2018 a 2019 jsou údaje obdobné. Rovněž předmět zájmů ze strany pachatelů se za poslední dobu nemění. Převládá finanční hotovost, šperky z drahých kovů či menší spotřební elektronika (notebooky, mobilní telefony, tablety či fotoaparáty).

Moravskoslezští policisté různorodou formou působí na širokou veřejnost při osvětě a předávání preventivních rad a informací v souvislosti s předcházením uvedené trestné činnosti. Zmínit lze kontrolu chatových oblastí, dohled při běžném výkonu služby či realizaci přednášek nebo mediální výstupy. I přes uvedené nelze vloupání zcela vyloučit. Avšak existuje několik možností preventivního charakteru, kterými ho lze ztížit či od něj zcela odradit.

Jedním z nástrojů prevence majetkové trestné činnosti uvedeného charakteru je projekt Policie České republiky a Ministerstva vnitra České republiky s názvem „Zabezpečte se! Chraňte majetek sobě i svým sousedům“ představený veřejnosti již v roce 2018, který byl v dalších letech aktualizován. V rámci něj mohou občané využít mobilní aplikaci s názvem „Zabezpečte se, která rovněž prošla „vylepšením“ (více na: https://www.policie.cz/clanek/novy-preventivni-projekt-na-ochranu-majetku.aspx).

Závěrem moravskoslezští policisté uvádějí některá preventivní doporučení:

  • Při zabezpečení objektu je vhodné kombinovat mechanické a elektronické prvky.
  • Neupozorňujte na svou nepřítomnost, například na sociálních sítích.
  • Při odchodu objekt řádně zajistěte (uzavřít okna, uzamknout dveře, použít mechanické prvky, případně zapnout alarm), rovněž i při krátkodobém opuštění objektu (například při práci na zahradě apod.).
  • Uklízejte na pozemku a udržujte přehledný prostor před objektem.
  • Cennosti nedávejte na odiv, chraňte je, pořiďte si jejich soupis, fotografie, myslete na pojištění.
  • Určitou výhodou mohou být dobré sousedské vztahy. Je důležité nebýt lhostejní k ostatním, pomáhat si, a také všímat si podezřelých osob či vozidel.

Další hodnotné informace mohou občané získat na internetových stránkách www.stopvloupani.cz

Sdílet článek