Aktuality

Informujeme z dění v obci

Oživení tenisových kurtů ve Stonavě: Po letech chátrání přichází nový začátek

13. srpna 2024

Po několikaletém chátrání a uzavření během pandemie COVID-19 se tenisové kurty ve Stonavě dočkaly kompletní rekonstrukce a již tento týden budou znovu otevřeny pro veřejnost. Tento dlouho očekávaný krok vrátí život do sportovního areálu, který byl původně vybudován společností OKD na začátku tisíciletí.

Historie a rozhodnutí o obnově

Starosta Stonavy, Tomáš Wawrzyk (ANO), vzpomíná: „Kurty vybudovala společnost OKD a 19 nebo 20 let fungovaly celkem dobře. Pak s příchodem covidu se dvě sezony neotevřely a už následně Baník 1. máj Karviná neměl sílu zprovoznit kurty dál, takže čtyři roky chátraly. Bylo nám líto toho areálu, a proto jsme se rozhodli takto v zastupitelstvu. Museli jsme odkoupit kurty, které patřily společnosti OKD, a budovu, která patřila Baníku 1. máj Karviná, ale s oběma subjekty došlo k dohodě a následně k odkupu. Pak jsme připravili projekt na rekonstrukci.“

Kompletní rekonstrukce s moderními technologiemi

Rekonstrukce tenisových kurtů zahrnovala rozsáhlé práce, včetně kompletní výměny antukového povrchu, který byl odstraněn až do hloubky 15 centimetrů. Tento krok byl nezbytný k zajištění kvalitní hrací plochy splňující současné standardy. Vedle toho byly do projektu začleněny moderní technologie zaměřené na udržitelnost celého areálu. Na střeše správní budovy byla instalována fotovoltaika, která poskytuje dostatek teplé vody pro potřeby tenisového areálu.

„Instalovaly se nové empiry, nové sítě, řešili jsme i vodu pro zalévání těchto kurtů, protože je to velmi náročné na objem, takže jsme vybudovali vlastní hlubinný vrt. Také jsme provedli celkovou rekonstrukci zázemí, což znamená nové šatny, kuchyňku a společenskou místnost pro správce,“ dodal starosta Wawrzyk.

Podpora od Nadace OKD

Projekt rekonstrukce byl výrazně podpořen Nadací OKD, která finančně přispěla na obnovu kurtů. Díky této podpoře se podařilo dokončit všechny potřebné práce včas a obyvatelé Stonavy si budou moci užívat sportovního vyžití na nově zrekonstruovaných kurtech již od čtvrtka 15. srpna.

„Nadace OKD se v loňském roce rozhodla díky štědrému daru své zakládající společnosti, společnosti OKD, vyhlásit mimořádnou výzvu Nadace OKD obcím. Právě jedním z těch projektů, které v rámci této výzvy uspěly, jsou kurty, které teď vidíme tady kolem nás. Podpořili jsme zejména projekty zaměřené na sportovní vyžití, podporu mládeže, kultury a tradic v obcích,“ uvedl Jiří Bubík, předseda správní rady Nadace OKD.

Plány do budoucna a další informace

Obec plánuje nejen otevření kurtů pro širokou veřejnost, ale také vytvoření tenisové školy pro malé tenisty v příštím roce. Starosta Wawrzyk k tomu dodává: „Chceme kurty využívat pro veřejnost, ale také příští rok otevřít školu pro malé tenisty. To znamená, že bychom navázali spolupráci se základní školou ve Stonavě, případně s dětmi z okolí.“

Pro všechny zájemce o tenis jsou potřebné informace k dispozici na webových stránkách obce Stonava. Najdete tam nejen otevírací dobu a ceny, ale také moderní rezervační systém, který umožňuje snadnou rezervaci hrací plochy online.

https://stonava.cz/obcan/tenisove-kurty

Sdílet článek