Aktuality

Informujeme z dění v obci

Oslavy patrona myslivců budou opět v šikmém kostele a s trubači

8. října 2022

Myslivecké sdružení Stonávka opět zve na tradiční oslavu sv. Huberta, patrona myslivců. Slavnost proběhne v sobotu 15. října v areálu kostela sv. Petra z Alcantary v Karviné-Dolech. Mši budou doprovázet místo varhaníka trubači na lesní rohy.

Velká část naší honitby se nachází na území Karviné-Dolů, proto jsme si vybral tzv. šikmý kostel. Zveme nejen širokou veřejnost, ale především všechny myslivce a příznivce myslivosti od 11 hodin na slavnostní mši svatou. Poté je na programu setkání účastníků mše, členů našeho sdružení a ostatních organizací ČMMJ,” uvedl předseda MS Stonávka Vojtěch Feber s tím, že po slavnostní mši organizátoři zvou na tradiční pohoštění do stanu vedle kostela. „Účastníci mše se mohou těšit na guláš a čaj a stejně tak další občerstvení, které k takové událostí patří. K dispozici bude letos poprvé laserová střelnice pro dospělé i děti. Teď už jenom aby vyšlo počasí a všichni budou spokojení jako u předchozích ročníků,“ doplňuje předseda MS Stonávka.

Mši svatou nebudou doprovázet zvuky varhan, ale na lesní rohy soubor Trubačů OMS Přerov, který vystupuje nepřetržitě více než čtvrt století. Hudební těleso předvede kromě loveckých signálu a hlaholů také ukázky staré české lovecké hudby.

Během bohoslužby bude k vidění i prapor MS Stonávka, který jeho členové nechali vyrobit v roce 2015. Zástavu na jedné straně zdobí nápis „Svatý Huberte, oroduj za nás“, na druhé zvolání „Myslivosti zdar!“ „Budeme velmi rádi, pokud se  na mši svaté kromě našeho objeví i prapory dalších spolků,“ říká Vojtěch Feber.

Vojtěch Feber dodal, že počátky organizované myslivosti v této oblasti sahají do období druhé světové války, kdy byla ustanovena "Lidová myslivecká společnost". Činnost této organizace byla rozhodnutím okresních úřadů zastavena. Pokračovatelem se stalo Myslivecké sdružení Stonava, které se v roce 1975 spojilo se spolkem Karviná 2-Doly.

Sdílet článek