Aktuality

Informujeme z dění v obci

Evropský den obětí trestných činů 2024

13. února 2024

Rozblikáme majáky!

Jaký máte pocit, když kolem Vás projede policejní auto s majákem? Mně většinou proběhne hlavou myšlenka - co se asi mohlo stát? Kde? Komu? Jsou moji blízcí v pořádku? Uvědomím si, jak se během chvilky může změnit celý život.  Obětí trestného činu se může stát kdokoliv z nás, komu bylo ublíženo na zdraví, způsobena majetková nebo nemajetková újma.

Už jedu domů, za chvilku budu u Vás...“ Byla ta poslední slova, která od tatínka slyšel. Následovala rána a ticho do doby, než začaly houkat sirény a přijížděla pomoc. Záchranné složky, vyprošťování, zjišťování příčiny autonehody. Operační důstojník povolává krizového interventa k pozůstalým.

Ráno se ještě neznali. Oběť a krizový intervent. Policista, který je pak další hodiny tím, kdo se oběti snaží pomoci v těžké životní situaci. Je tam, aby pomohl, jak nejlépe dokáže. Bývá na místech těch nejtragičtějších událostí, dopravních nehod končících smrtí, živelných neštěstí i tam, kde rodiče přišli o dítě. Je připraven na křik, pláč, bezmoc, na oběti a jejich blízké nevěřící a bránící se uvěřit skutečnosti. Policisté jsou povoláváni na místa neštěstí, bolesti, hrůzy, slz a vyhrocených emocí.

Ve čtvrtek 22. 2. 2024 si připomínáme Evropský den obětí trestných činů. Ve spolupráci s Probační a mediační službou uctíme a podpoříme ve 12 hodin oběti trestných činů minutou ticha. Před policejními služebnami v celé republice se rozblikají majáky služebních vozidel. Symbolizují naději a blížící se pomoc.

Cílem Evropského dne obětí trestných činů je především zvýšit povědomí o právech a potřebách obětí. Stejný úkol si klade také Probační a mediační služba, která dlouhodobě podporuje oběti trestných činů v jejich aktivním úsilí vyrovnat se s těžkou životní situací a pomáhá v boji proti předsudkům. V České republice jsou odborníci, kteří jsou vždy připraveni citlivě řešit krizové situace, vzájemně se doplňovat a spolupracovat.

Práce s oběťmi trestných činů je velmi citlivou a složitou problematikou. Každý trestný čin má svá specifika a každá oběť čelí jiným překážkám a problémům, o to více jedná-li se o oběť zvlášť zranitelnou (např. senioři, děti, oběti sexuálního násilí). Pro komunikaci s oběťmi jsou v rámci Policie České republiky školeni specialisté i krizoví interventi z řad policistů či přímo psychologů, kteří jsou ochotni a připraveni pomáhat.

Každá oběť má právo na citlivý přístup. Ať už výslechem ve speciální výslechové místnosti, zabráněním druhotné viktimizace nebo také přítomností krizových interventů, kteří v případě potřeby poskytují obětem trestných činů akutní psychologickou pomoc.

Policisté jsou si vědomi zranitelností obětí trestných činů, kdy jedním z jejich dlouhodobých cílů je zajištění lidského a citlivého přístupu k nim. Zvlášť zranitelným obětem náleží také zvláštní práva, jako je například bezplatná pomoc advokáta, odborná pomoc, lékařské ošetření, ale i výslech dle jejího požadavku osobou stejného či opačného pohlaví.

Policisté si uvědomují, jak těžké může být pro oběť mluvit o tom, co se jí stalo, a proto si vážíme všech, které to dokáží. Zároveň jsme připraveni poskytnout podporu těm obětem, které se k tomu teprve odhodlávají.

Nebojte se a nemlčte! Požádat o pomoc Policii České republiky může kdokoliv na tísňové lince 158 nebo na jakékoliv policejní služebně.

neJSME bezMOCNÍ! 

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje

Oddělení prevence

Sdílet článek